#SzanujJedzenie- Wiosenna Edycja Restaurant Week 2019

3 kwietnia wystartował Restaurant Week. Jest to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w kraju. Bierze w nim udział ponad 400 restauracji z 35 polskich miast. Ideą przewodnią wiosennej edycji jest walka z marnowaniem żywności.

 

Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200 kg żywności. Jest to problem nie tyle polski, ile światowy. Szacunki podają, że rocznie ludzkość marnuje około 1/3 produktów nadających się do zjedzenia. Dlatego też tegoroczna edycja Festiwalu odbywa się w duchu #RespectFood. W jaki sposób Restauracje będą walczyć z marnowaniem jedzenia podczas Restaurant Week? Lokale znają liczbę Gości i ich menu. Dlatego też każde danie będzie w pełni przygotowane dla każdego klienta, bez wyrzucania produktów. Stoliki w lokalach można było rezerwować już od 10 marca.

Niemarnowanie jedzenia to tak naprawdę wyzwanie, które stoi przed całą branżą restauracyjną. ONZ planuje w ciągu najbliższych ograniczyć globalne marnotrawienie jedzenia o połowę.

Szacunek do jedzenia- to główna myśl, jaka ma zaistnieć w głowach Uczestników i Gości Festiwalu. Taki cel stawiają też organizatorzy tego wydarzenia. Restaurant Week przyłącza się do wiodących inicjatyw, promując świadome jedzenie oraz systemowe ograniczenie marnowania żywności, jako najnowocześniejsza platforma promocji niezależnej sceny restauracyjnej w kraju oraz jeden z największych festiwali restauracyjnych na świecie.

Festiwal potrwa do 17 kwietnia. Dla Uczestników przewidziano nagrody: dwuosobowy lot do Włoch i dwuosobowa kolacja w Osteria Francescana- najbardziej obleganej restauracji świata, a także lot do Miami i udział w festiwalu restauracyjnym Miami Spice.