WEGANIZM – MODA CZY KONIECZNOŚĆ?
Weganizm, wegetarianizm, frutarianizm, laktowegetarianizm… Można by tak wymieniać i wymieniać. Sposobów spożywania pokarmów, jak i doboru pokarmów, jest bardzo dużo. W tym artykule chcemy Wam przedstawić jeden rodzaj, coraz bardziej znany, ale wciąż mylony z wegetarianizmem. Chodzi o weganizm. W artykule przedstawiamy pozytywne i negatywne skutki wprowadzenia takiej diety. Negatywnych aspektów opiszemy mniej, aby nie zrażać Cię do, być może, nowej dla Ciebie formy aktywności. To od Ciebie zależy, jaką drogę wybierzesz. My uważamy, że w życiu warto próbować nowych rzeczy. No to co? Smacznego!
Weganizm, czy dieta wegańska, to mówiąc wprost radykalny wegetarianizm. Zapewne wiesz, że wegetarianie nie spożywają mięsa.
Weganie stosują dietę, która wyklucza spożywanie produktów zwierzęcych i odzwierzęcych. Chodzi o produkty takie jak mięso, ryby, ale też jajka lub miód. Weganizm to styl życia, który polega na spożywaniu zdrowych, roślinnych produktów, bez wyrządzania krzywdy zwierzętom. To również filozofia, która wyklucza wszelkie formy okrucieństwa wobec zwierząt, takie jak produkcja futer i odzieży, testy medyczne na żywych stworzeniach.
1,5 MIESIĄCA ZROBI Z CIEBIE WEGANINA
Jeśli chciałbyś zostać weganinem, zacznij od małych kroków. Na początku zrezygnuj z posiłków mięsnych jeden dzień w tygodniu. Nie jedz szynki, kiełbasy i kotleta schabowego. Podczas śniadania zapomnij o jajecznicy. Zamiast tego, kup rośliny strączkowe: fasolę, groch, soczewicę i ciecierzycę. Produkty dostępne są suche, jak i w puszkach. Zaletą tych drugich jest to, że nie trzeba ich moczyć, tylko wyjąć z puszki. Dla smaku, można zmiksować je z czosnkiem, dodać sól i pieprz. W ten sposób powstanie pasta wegańska, świetna do posmarowania pieczywa podczas śniadania lub kolacji. Postanów sobie, że w każdym kolejnym tygodniu dodatkowy dzień stanie się „wegański”. Ta technika zajmie wprawdzie 1,5 miesiąca, ale po tym okresie będziesz wiedział, czy jest to styl życia dla Ciebie. Uprzedzamy, że wegetarianom - czyli osobom, które nie jedzą mięsa - łatwiej jest przejść na weganizm.
Jeśli sądzisz, że weganie jedzą wyłącznie fasolę i groszek, jesteś w błędzie. Podstawą diety są przede wszystkim warzywa i owoce. Warzywa można smażyć, gotować i piec w piekarniku. Sklepy oferują całą gamę mrożonych warzyw, które w domu odsmażymy na patelni. Do warzyw można dodać ryż, kaszę lub makaron. Świetnym rozwiązaniem jest też duszenie warzyw z cebulką, szczypiorkiem lub czosnkiem. Czas przygotowania takiego obiadu wynosi maksimum 20 minut.
Czy to wszystko, czym może żywić się weganin? Absolutnie nie. W kuchni takiej osoby, znajdziemy również masło orzechowe, orzechy, makarony, pestki, płatki zbożowe. Zastanawia Cię zapewne, czy weganie jedzą nabiał? Jak najbardziej. Różnica jest taka, że nabiał spożywany przez wegan to nie mleko krowie, lecz mleko roślinne i tofu. Mleko roślinne, lub precyzyjniej napój mlekowy, również zawiera w sobie wapń, witaminę B12 i D oraz białko. Tofu to z kolei twarożek sojowy. Wytwarza się go z mleka sojowego. Weganie i wegetarianie chwalą sobie tofu, ponieważ jest doskonałym źródłem białka, jest zasobne w wapń i, co ważne, nie zawiera w sobie cholesterolu (w przeciwieństwie do mięsa). Jest to produkt w 100% roślinny.
Dodatkowo, na deser, można jeść jogurty roślinne, kokosowe i sojowe.
Pamiętaj, że twoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne nie powinno zmaleć. Musisz dostarczać swojemu organizmowi dostateczną ilość energii, aby poprawnie funkcjonował. Wielu ludzi przechodzi na weganizm, ponieważ kierują się spadkiem wagi. Oczywiście, można zrzucić kilka kilogramów, stosując dietę wegańską, ale trzeba to robić pod okiem specjalisty. Swoją wagę i zadbaną sylwetkę można również utrzymać, przechodząc na weganizm lub wegetarianizm.
Potraktuj weganizm jako eksperyment. Wcześniej mogłeś przeczytać o technice małych kroków. Zapomnij o niej na chwilę i spróbuj podejść do tematu w sposób bardziej poważny. Postanów zatem, że przez tydzień, od najbliższego poniedziałku, zaczniesz jeść tylko warzywa, owoce, rośliny strączkowe. Sprawdź, jak ty i twój organizm, zareagujecie na taką zmianę. Być może tak Ci się to spodoba, że z tygodniowego eksperymentu uczynisz swój sposób życia na lata.
SUPLEMENTACJA WITAMIN
Jeśli zdecydujesz się przejść na weganizm lub wegetarianizm, nie zapominaj o dawkowaniu witamin. Pokarmy roślinne nie zawierają na przykład witaminy B12. Jej niedobory w organizmie ludzkim prowadzą do nieprawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i zaburzeń w układzie nerwowym. Dodatkowo w okresie, kiedy światła słonecznego dociera do nas coraz mniej, a więc jesienią i zimą, warto suplementować witaminę D, której nie znajdziemy w roślinnym pożywieniu.
NIE JEST TAK KOLOROWO
Weganom grozi ogólne zmęczenie – wszystko przez niedobór witaminy B12, która jest obecna przede wszystkim w czerwonym mięsie. Wegan może boleć częściej głowa, mogą chorować na anemię. Spadek poziomu wapnia – to kolejny problem, który dotyka osoby jedzące wyłącznie produkty roślinne. Jeśli chcesz przejść na weganizm, licz się też z częstszymi wizytami w toalecie. Bowiem produkty pełnoziarniste i warzywa skrobiowe są bogate w błonnik, który oczyszcza organizm i przyspiesza proces trawienia. Lekarze ostrzegają, że stosowanie diety wegańskiej zwiększa ryzyko zachorowania na krzywicę i osteoporozę. A zatem żadne owoce i warzywa nie zastąpią nam w pełni - jajecznicy na śniadanie, soczystej karkówki na obiad czy też szklanki ciepłego mleka.
NA CO POMAGA?
Dieta wegańska zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy i chorób serca. Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego stosowanie tej diety zapobiega chorobom nowotworowym, demencji i przedwczesnemu zgonowi. Dobrze zaplanowana, jest odpowiednia dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży, niemowlęctwa, dzieciństwa, dojrzewania i dorosłości.
Sportowcy, którzy zdobywają złote medale, również korzystają z diety wegańskiej. Przykładami są Jim Morris, utytułowany kulturysta amerykański, który w 1985 roku przeszedł na wegetarianizm, a w 2000 roku na weganizm, bokserka i zawodniczka sportów sylwetkowych - Amanda Reister, czy zawodnik UFC - Mac Danzig, który jest pionierem wprowadzania diety roślinnej do świata sztuk walki.
Przedstawiliśmy Wam różne aspekty diety wegańskiej. Zdajemy sobie sprawę, że dla kogoś, kto nigdy nie próbował nowych wyzwań kulinarnych, taka forma konsumpcji może być początkowo nieatrakcyjna smakowo: Ale jak to, bez mięsa, jajek, miodu i nabiału? To co mam jeść? Bez obaw. Kuchnia roślinna jest pełna smaków, bardzo różnorodna i niezwykle innowacyjna. Wystarczy przejrzeć blogi internetowe i książki z wegańskimi przepisami, by zobaczyć, jak pomysłowe mogą być metody wykorzystania produktów wege.