Najlepsze lody w mieście

Zimne, słodkie, orzeźwiające lody to najbardziej popularny deser na świecie. Znany był już w starożytnych Atenach, gdzie Grecy  zajadali się...śniegiem z miodem i owocami. W Persji i w Indiach wykorzystywano lód i śnieg do schładzania owoców lub tworzenia mrożonych deserów. Natomiast w Europie pierwsze przepisy na lody (ze śniegu i lodu) pojawiły się na dworach angielskich i francuskich w XVI i XVII wieku.

 

W XIX wieku szwajcarski emigrant mieszkający w Londynie zainwestował w zbudowanie studni lodowej, a także w handel lodem, aby rozpowszechnić i udostępnić ludziom dostęp do tych smakołyków. Mimo to, przed pojawieniem się elektryczności i chłodziarek, desery lodowe stanowiły prawdziwy luksus, często dostępny tylko dla wyższych sfer. Cukiernicy eksperymentowali przy produkcji lodów, tworząc rozmaite przepisy i dążąc do znalezienia coraz to wydajniejszych metod. Dzisiaj lody możemy kupić w każdym sklepie, ale wyjątkową renomą cieszą się lody włoskie oraz francuskie. Niestety większość powszechnie dostępnych lodów, produkowanych na masową skalę to tylko namiastka smaku wybornej gałki lodów z przygotowanej według tradycyjnych receptury.icecream5

            Podróżnicy wracający z Włoch jako jedne z lepszych deserów wspominają właśnie lody, których w kraju winorośli można zasmakować w uroczych i niewielkich lodziarniach, najczęściej będących rodzinnymi firmami.

            Całe szczęście, że mieszkańcy Lublina nie muszą wybierać się na dalekie wczasy, aby spróbować wyjątkowych lodów o tradycyjnych włoskich recepturach. Lodziarnia Polonia Cafe to rodzinna firma z 13 letnią pozycją na rynku,która zajmuje się produkcją rzemieślniczych lodów, a ich oferta obejmuje ponad 100 smaków i podobno w tej kwestii nie padło jeszcze ostatnie słowo.

Polonia Cafe Lubelska Manufaktura Lodów - lokalizacja i klimat

icecream10Lodziarnia Polonia Cafe znajduje się w pasażu handlowym hipermarketu Tesco oraz  Galerii Olimp. Dodatkowo wraz z nadejściem ciepłych dni firma otwiera punkty sezonowe. Lody są najchętniej wybieranym produktem w kawiarni i trudno się temu dziwić skoro zza witryny kusi wiele obłędnych kolorów i smaków. Co ważne, marka dostarcza swoje lody do zainteresowanych i wybranych lokali, oferujących najwyższy poziom obsługi i doceniających wartość ekskluzywnych lodów wykonywanych według tradycyjnej receptury.

            Jakość lodów od Polonia Cafe została wyróżniona podczas Lodowych Mistrzostw Polski Expo Sweet w 2009 roku zajmując 4 miejsce w klasyfikacji ogólnej, a w kategorii „Autorski smak lodów”  - Tiramisu wywalczył sobie srebrny medal podczas tych samych mistrzostw.

Lody marki Polonia Cafe to idealne połączenie nowoczesności z tradycją –

w produkcji wykorzystują nowoczesne maszyny odpowiadając niezbędnym standardom, jednak zachowują tradycyjne przepisy włoskie i naturalne składniki.

icecream7W bogatej ofercie Polonia Cafe znajdują się także wypieki m.in. pyszne tarty z lubelskich manufaktur cukierniczych oraz śmietankowe lody włoskie z maszyny i szejki na bazie lodów gałkowych. Nie mogło by oczywiście zabraknąć wybornej kawy, którą docenią miłośnicy głębokiego smaku i aromatu tego czarnego napoju. Kawiarnia używa niepowtarzalnej mieszanki kawy z ziaren robusty i arabiki, przygotowywanej i sprowadzanej z włoskiej palarni kawy. W dobie pośpiechu i masowej produkcji, to właśnie starania marki o pochodzenie i jakość jej produktów, doprawione pozytywną energią, świeżością i gościnną atmosferą w lokalach, czyni ją wyjątkową na lokalnym rynku.

Czym różnią się lody przemysłowe od rzemieślniczych?

 icecream11Lody marki Polonia Cafe są zupełnie inne od przemysłowych, a różnice widać już na etapie wyboru składników. W przypadku tej kawiarni są to stuprocentowe naturalne składniki. Na ich zapleczu nie znajdziecie konserwantów czy sztucznych barwników. Produkcja przemysłowa jest szybsza i tańsza, ale gotowe produkty zawierają słodziki, konserwanty oraz bardzo dużo powietrza. Dlatego nie mogą dorównać jakością rzemieślniczym lodom. Lody marki Polonia Cafe to maksymalną ilość „loda w lodzie”. Dzięki starannej i wolniejszej technice przygotowywania zawierają mniejszą zawartość tłuszczu i powietrza  co sprawia, że są intensywne w smaku i mają bogatą teksturę. Lody, którymi można delektować się w lubelskiej kawiarni składają się ze świeżych owoców, naturalnego mleka lub śmietanki, dlatego są wyrobem ekskluzywnym, którego wartość odpowiada jakości. To właśnie w tym miejscu możesz pokazać dziecku smak prawdziwych lodów, ciesząc się, że ta słodka przyjemność pozbawiona jest niezdrowych chemicznych ulepszaczy.

icecream6Rzemieślnicze lody gałkowe marki Polonia Cafe są intensjonalne, kremowe i w 100% naturalne. Ich smaku się nie zapomina!

Śledzenie fanpage na Facebooku oraz profilu Instagram Polonia Cafe pozwoli być na bieżąco z nowościami i promocjami oferowanymi przez markę.

FACEBOOK www.facebook.com/poloniacafelublin/
INSTAGRAM www.instagram.com/polonia_cafe_manufaktura_lodow