Przyprawy i zioła, które dają nam więcej niż smak i aromat

Ludzie od tysięcy lat używają ziół i przypraw w swojej diecie. Odpowiednio skomponowane przyprawy nadają daniu wyjątkowego smaku, aromatu, a także pozwalają zastąpić lub zminimalizować ilość soli w posiłku. Niektóre zioła i przyprawy wspomagają trawienie, mają działanie lecznicze, mogą regulować cieśninie i wiele innych. 

 

Przyjrzymy się 5 wartościowym składnikom, które warto wprowadzić na stałe do swojej kuchni.

  • 1. Wzmocnij organizm pijąc ROZMARYN

zioa i pzryp fot 2 1To pachnące wiecznie zielone zioło używane jest zarówno jako przyprawa kulinarna, jak i w kosmetyce. Jest kuzynem mięty, podobnie jak oregano, tymianek, bazylia i lawenda. Jeszcze w starożytności stosowano rozmaryn w celu złagodzenia bólów mięśniowych, poprawy pamięci czy wzmocnienia odporności. Jest źródłem żelaza, wapnia i witaminy B6. Działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo oraz neutralizuje nieprzyjemne zapachy z ust.

W kuchni doskonale sprawdza się jako przyprawa do mięs, szczególnie jagnięciny czy kurczaka. W postaci świeżych liści stanowi wartościowy i aromatyczny składnik sałatek i napojów. Herbata z rozmarynu ma delikatny smaki i korzystnie wpływa na koncentrację, wzmacnia odporność, zmniejsza skurcze żołądka. Regularne picie herbaty z rozmarynu wspomaga wątrobę i oczyszcza organizm z toksyn.

  • 2. Zwalcz infekcje dzięki SZAŁWII

zioa i przypr szawia 1Szałwia ma wiele właściwości leczniczych. Jest znana od starożytnych czasów rzymskich, kiedy była polecana na niepłodność. Współczesne badania dowodzą, że szałwia jest środkiem moczopędnym i wykrztuśnym, ma właściwości przeciwzapalne, a także służy jako wzmacniacz apetytu. To zioło o intensywnym zapachu może pomóc złagodzić ból gardła, a także stanów zapalnych jamy ustnej i zniwelować roztrój żołądka. W kuchni stosowana jest często do przygotowywania mięsnych i wytrawnych potraw, ze względu na intensywny pieprzowy posmak.

  • 3. Jedz NATKĘ PIETRUSZKI dla zdrowia i urody

zioa i przyp pietruszka 1Zielona natka pietruszki to prawdziwa królowa ziół. Dodatkowo jest bardzo łatwo ją wysiać i uprawiać. Z powodzeniem można to robić na kuchennym parapecie przez cały rok. Jej właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne sprawiają, że jest chętnie stosowania w kuchni oraz kosmetyce naturalnej. Jest źródłem żelaza, witaminy A, E i C oraz beta-karotenu. Spożywanie pietruszki jest zalecane przy przy chorobach nerek, anemii, problemach z cerą i przy chorobach oczu. Jej intensywny smak podkreśla wartości aromatyczne i zdrowotne zup oraz sałatek. Natychmiast niweluje brzydki zapach z ust i korzystnie wpływa na poprawę nastroju.


  • 4.Dbaj o świeży oddech, mocne kości i dobry nastrój z IMBIREM

zioa i przypr imbir 1Imbir jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Jest dobrze znany ze swoich korzyści zdrowotnych, które obejmują jego zdolność do poprawy zdrowia kości, wzmocnienia układu odpornościowego, zwiększenia apetytu, poprawy warunków oddechowych, pomocy w trawieniu, łagodzeniu dolegliwości związanych z miesiączkowaniem, nudnościami i przeziębieniami. Zawiera witaminy z grupy B, żelazo, magnez i wiele innych cennych składników. W kuchni, dzięki wyjątkowemu smakowi i zapachowi stosowany jest do wypieków, sałatek, potraw wytrawnych, jak również deserów i alkoholi.

  • 5. Reguluj trawienie i podnieś ciśnienie używając PIEPRZU CAYENNE

zioa i przyp pieprz cayene 1Przyprawa pozyskiwana ze średnio ostrej papryczki chili, bardzo popularna  w kuchni azjatyckiej. Może zastępować pieprz lub ostrą paprykę. Jedna łyżeczka sproszkowanego pieprzu cayenne zawiera prawie 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, duże ilości witaminy B6 oraz witaminy E. Sekretnym składnikiem leczniczym oraz wpływającym na temperaturę i ostrość cayenne jest kapsaicyna, która wspomaga metabolizm, poprawia pamięć, niweluje bóle i nudności. W medycynie jest stosowana w postaci maści leczniczych na rozgrzanie mięśni i stawów. Szczypta pieprzu cayenne w codziennej kuchni wpłynie pozytywnie na utrzymanie korzystnego krążenia krwi oraz koncentrację i trawienie.

 

ZIOŁOWE AFRODYZJAKI na kolację walentynkową, czyli przez żołądek do serca

  • zioa i przyp bazylia 1Bazylia ma fantastyczny aromat, który stymuluje zmysły. Korzystanie ze słodkiej bazylii w sosie makaronowym z pewnością sprawi, że krew zacznie krążyć szybciej, a serce zabije mocniej. Może tu tkwi sekret, dlaczego Włosi są tacy romantyczni!
  • Znany w polskiej tradycji od wieków lubczyk cieszy się nieustanną kulinarną popularnością. Przypisywano mu szereg magicznych właściwości, wplatano go w kobiece wianki oraz podawano nowożeńcom do picia w formie naparu. Obecnie stosowany jest do potraw ciężkostrawnych i zup, ponieważ wspomaga trawienie i jak większość afrodyzjaków podnosi ciśnienie krwi. Idealnie przyprawi atmosferę na romantycznej kolacji.
  • Badania dowodzą, że żeń-szeń przoduje wśród wszelkich kulinarnych afrodyzjaków. Skutecznie stymuluje organizm i podnosi adrenalinę. Może warto spróbować azjatyckiej kuchni przygotowując wieczór dla dwojga.